Lessuggestie: Rondje Recept voor pepernoten
Een recept voor pepernoten, gezongen in een rondje met zes partijen!
Dit is een circle song, wat betekent dat je in een rondje allemaal steeds hetzelfde melodietje of motiefje zingt. Circle songs zijn net als canons een gemakkelijke manier om met beginnende zangers meerstemmigheid te oefenen. Binnen een minuut maak je samen een rijke klank... muziek! In de lessuggestie leggen we uit hoe je dit stap voor stap oefent.
domein horen:
Leerdoel: kinderen leren, o.a. via peer-to-peer feedback, tot goede samenzang te komen.
Domein spelen: samenzang
Leerdoel: kinderen leren door te zingen over gelaagdheid in muziek en het onderdeel uitmaken van een muziekstuk.
Zangtechniek
Werk in de player van boven naar beneden.
1. Recept voor pepernoten - oefenen Zing met de hele klas elke partij mee met de meezingvideo. Herhaal dit gerust een aantal keer tot de partijen er goed inzitten.
2. Recept voor pepernoten - met zang Verdeel de klas nu in 6 groepjes. Groepje 1 zingt mee met de eerste partij (eerste plaatje in de video) en blijven doorzingen terwijl de volgende partijen invallen.
3. Recept voor pepernoten - zonder zang Gaat het samenzingen al helemaal goed? Doe het dan eens helemaal op eigen kracht! De plaatjes geven nog steeds aan wanneer de kinderen moeten invallen, maar het zingen doen ze nu helemaal zelf!
4. Recept voor pepernoten - en nu zelf! Zijn jullie er klaar voor? Dan mogen jullie nog helemaal op eigen kracht het rondje zingen! Er zijn geen plaatjes meer om aan te geven wanneer welk groepje invalt. Geef als leerkracht aan wanneer de groepjes invallen of laat een leerling dit doen. Deze - extra lange - versie kun je ook gebruiken voor je rondje met eigen geschreven tekst!
Tips bij het oefenen
- Neem de tijd voor stap 1, het oefenen. Je hebt hier later veel plezier van!
- Gebruik eventueel de vertraagknop rechts onderin de player. Hiermee speel je de video nét iets langzamer (0.9x) of een stuk langzamer (0.75x) af, waardoor de kinderen in een rustig tempo kunnen wennen aan het samen zingen.
- Als de klas weinig ervaring heeft met rondjes/canons, kun je ervoor kiezen rustig te beginnen door enkele van de 6 partijen uit te kiezen om mee te zingen. Oefen eerst de eerste 2 partijen bijvoorbeeld. Bouw vervolgens uit naar 4 partijen. Gaat dat goed, probeer dan alle partijen. Je kunt hier gerust meerdere (korte) lessen voor gebruiken.
- Ongetwijfeld ontstaat er chaos wanneer je voor het eerst partijen door elkaar laat zingen. De kinderen moeten wennen aan het samen zingen en het naar elkaar luisteren. Je zal merken dat het na een paar keer al veel beter gaat!
- Gebruik de flashcards van de ingrediënten.
Gebruik de grote kaarten om los van het bord te komen en aan te geven welke groep moet invallen.
Gebruik de kleine kaarten om uit de delen aan leerlingen, zodat zij weten welke partij zij zingen. Of maak er een leuk (gezongen) memory-spel van. Of... zoals jullie weten, zijn de mogelijkheden met flashcards eindeloos!
Muziekles
Muziekbeleving met samenzang
Een rondje of circle song is een prachtig middel om leerlingen de gelaagdheid van muziek te laten ervaren. Door zelf te zingen, staan ze er middenin. Luisteren naar elkaar, afstemmen op elkaar en het ervaren van samenzang zijn belangrijke ingrediënten. Het is de eerste stap in meerstemmig zingen.
Bij “zangtechniek” lees je al hoe je het lied stapsgewijs kunt aanleren.
Hier volgen een aantal tips om te focussen op de samenzang:
- Laat een paar kinderen uit elk groepje luisteren en tips geven.
Denk hierbij aan: hoe is de verdeling qua volume?
Zingen de verschillende groepjes in dezelfde “heartbeat”, hetzelfde ritme?
Zingen de groepjes hun partij goed of kan het nog beter? - Neem het gezang op met een telefoon en luister gezamenlijk naar hoe het klinkt. Wanneer je midden in je eigen groep staat, kan het heel anders klinken dan wanneer je het geheel kunt horen.
- Varieer in hoe je het lied zingt. Bijvoorbeeld door te spelen met het tempot. Zing eens heel langzaam of heel snel. Of zing in plaats van tekst een “na na na”. Dit doe je om het naar elkaar luisteren te oefenen.
- Maak je eigen tekst op de losse patroontjes. Ook leuk om te doen bij een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld een festiviteit op school, Koningsdag, een afscheid etc.
- Bij de downloads vind je flashcards van de ingrediënten uit het lied. Print de plaatjes uit van de ingrediënten en deel ze uit zodat je helemaal van het bord af kunt komen. Varieer in hoe je dit doet; partijen kunnen bij elkaar zitten (verstandig wanneer je begint) of juist verspreid door de klas (extra uitdagend).
Vakoverstijgend
Rekenen / Koken
Je kunt een leuke, actieve rekenles doen bij dit lied!
- Oefen met wegen en het aflezen van de gewichten.
- Het recept is voor één portie pepernoten. Hoeveel heb je nodig van alle ingrediënten wanneer je 10 porties maakt?
- Of een halve portie, alleen voor jezelf? Jum!
Mocht je als school de mogelijkheid hebben, dan is het natuurlijk het allerleukst (en lekkerst!) om met het recept daadwerkelijk pepernoten te maken!
Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat het eigenlijk kruidnoten zijn. In de volksmond worden deze wel vaker, eigenlijk ten onrechte, pepernoten genoemd. In de zangmond ;-) klinken pepernoten bovendien wat beter dan kruidnoten. Daarom hebben wij de (artistieke) vrijheid genomen om ze in het lied pepernoten te noemen! Hieronder vind je het recept voor pepernoten.. uh... kruidnoten dus!
Hoe werkt het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Voeg alle ingrediënten samen in een kom. Tip: voeg nog een snufje zout toe voor extra lekkere kruidnoten!
- Kneed alles goed door elkaar.
- Laat het deeg 20 minuutjes rusten terwijl je een bakplaat invet.
- Maak kleine balletjes van het deeg en leg ze op de ingevette bakplaat.
- Druk ze een beetje aan zodat het de vorm van een kruidnoot krijgt worden.
- Stop de bakplaat voor 20 a 25 minuten in de oven.
- Steek de kruidnoten van de bakplaat af met een pannenkoekenmes of een spatel.
- Laat even afkoelen en... smullen maar!
Heel teleurgesteld dat het geen “echte” pepernoten zijn? Hier vind je een recept voor pepernoten.
Download de flashcards
Gebruik de grote kaarten om los van het bord te komen en aan te geven welke groep moet invallen.
Gebruik de kleine kaarten om uit de delen aan leerlingen, zodat zij weten welke partij zij zingen. Of maak er een leuk (gezongen) memory-spel van. Of... zoals jullie weten, zijn de mogelijkheden met flashcards eindeloos!