Speciaal lied voor Stichting Lezen en Schrijven. Via zingen maak je een goed begin met taal, want zingen ís taal.

voor Stichting Lezen en Schrijven

logo taal voor het leven

Wie naar school gaat leert lezen en schrijven, dat lijkt vanzelfsprekend. Het landelijke project Taal voor het leven helpt mensen voor wie dat niet het geval is en die een extra kans willen om zo gemakkelijker in de samenleving mee te kunnen draaien.

In opdracht van de Stichting Lezen en Schrijven schreven wij het lied 'kom eruit!', een vrolijke uitnodiging aan iedereen die graag beter zou willen leren communiceren via taal. Of het nou om spreken, lezen of schrijven gaat, met zingen maak je een goed begin want zingen ís taal: ieder liedje dat je leert betekent uitbreiding van de woordenschat, oefenen met zinsbouw en het leren kennen van klank en ritme van de taal.

Waar wordt gezongen verstaan mensen elkaar beter. Of je nu in Rotterdam of in Delfzijl woont, Nederlands- of anderstalig bent, iedereen kan meedoen en (leren) meezingen: open je deur en kom eruit!

kom eruit

button bekijk lied tekst

Download lespakketzip (liedtekst, lessuggestie, partituur, meezing mp3's)

Hoe werkt het oefenen?

Oefen met de meezingvideo's in de player hierboven. Aan de linkerkant zie je een keuzemenu: in het eerste (bovenste) filmpje wordt door ons meegezongen.
Kun je het alleen? Klik dan op het tweede filmpje zonder zang. Als je met een paar vrienden of vriendinnen zingt, of met een hele klas/school tegelijk, is het leuk om twee groepen te maken en de liedtekst te verdelen. Gele tekst voor de eerste groep en blauwe tekst voor de tweede. (Zie hiervoor de aparte oefenvideo's in de player). De witte tekst zingt altijd iedereen.

Zangmakers tekent Alliantie 'Taal voor het Leven'

logo lezen en schrijvenOp woensdag 11 september 2013 werd in de week van de alfabetisering op diverse plaatsen in Nederland de alliantie ‘Taal voor het leven’ ondertekend: duizenden vrijwilligers worden opgeleid om taalcursussen te kunnen geven. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst werd het door ons geschreven lied 'Kom Eruit' officieel gepresenteerd in het Rotterdamse Bibliotheektheater. In de regio Rijnmond tekent Zangmakers mee, samen met onze partner Music Matters omdat wij ervaren dat muziek in het algemeen, en zang in het bijzonder de taalvaardigheid op een creatieve en effectieve wijze beïnvloedt en vergroot: zingen en taal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Waar wordt gezongen verstaan mensen elkaar beter. Of je nu in Rotterdam of in Delfzijl woont, Nederlands- of anderstalig bent, iedereen kan meedoen en (leren) meezingen: open je deur en kom eruit!

Bekijk een filmpje van de ondertekening van de taalalliantie.