knop abonnementknop nieuwsbrief

Reacties

De R zit weer in de maand. Dat betekent dat de verkoudheidjes de kop op beginnen te steken. Zo'n loopneus en vervelend hoestje zijn al lastig genoeg. Maar als (zang)juf of -meester is het helemaal vervelend als je stem het begeeft! Zonder stem of met een hese stem is lesgeven toch een extra grote uitdaging!
Met onze 10 tips tegen heesheid helpen we je de heesheid te voorkomen én te genezen!

Hoe kom je aan een hese stem?

Een hese stem kan allerlei oorzaken hebben; het kan zijn dat je je stem voor de klas niet helemaal goed gebruikt. Als de klas onrustig is, probeer je bijvoorbeeld boven hun geluid uit te komen. Dit zorgt voor extra spanning op de spieren in je keel. Hierdoor kan er irritatie onstaan in je keel. Hetzelfde gebeurt wanneer je een (lichte) ontsteking aan het bovenste deel van je luchtwegen hebt. Of als je veel je keel schraapt en hoest. Er ontstaat irritatie aan de slijmvliezen van je stembanden. Je slijmvliezen zwellen vervolgens op. Hierdoor kunnen je stembanden niet meer goed aansluiten en er ontsnapt lucht tijdens het spreken. Het gevolg hiervan is dat je stem hees klinkt.

 

Hoe kom je er vanaf! 10 tips tegen heesheid:

 

  1. Voorkomen is beter dan genezen. Probeer daarom je stem tijdens de gewone les en de muziekles niet te veel te belasten. Schreeuw niet over de groep heen, maar gebruik bijvoorbeeld een handgebaar om aandacht van de klas te vragen of instructies te geven.

  2. Toch een hese stem? Probeer dan eerst eens te stomen. Gebruik hiervoor alleen water en geen extra toevoegingen. Eucalyptus en mint bijvoorbeeld drogen de stem alleen maar uit!

  3. Drink veel water. Dit is sowieso een goed idee, maar zeker wanneer je een beetje hees bent. Kies niet voor ijskoud of bloedheet water, maar bij voorkeur een beetje lauw water. 

  4. Vermijd roken, koffie, zwarte thee en alcohol. Misschien heb je altijd geleerd om een glaasje whiskey te nemen "om de stem te smeren", maar wij raden het af. Deze producten drogen je stem uit waardoor de klachten eerder toe- dan afnemen.

  5. Slaap voldoende. Je lichaam herstelt nu eenmaal het beste met rust. 

  6. Ontlast je stem, maar... ga niet fluisteren! Je verwacht het misschien niet, maar dit maakt je probleem ook alleen maar groter!

  7. Neem extra vitamine C en D. Deze vitaminen versterken je afweer.

  8. Gebruik een neusspoeling om je holtes te spoelen. Je kunt hiervoor een netipot gebruiken. Dit is een soort klein theepotje waarmee je zout water in je neus kunt gieten. Het klinkt een beetje vies en - laten we eerlijk zijn - prettig is anders... maar als het helpt, helpt het!

  9. Bubbelen! Zangers en zangeressen zweren bij lax vox (letterlijk: ontspanning van de stem). Hoe werkt het? Je neemt een soort dik rietje, steekt het in een glas water en maakt op een uitademing een oeh-klank in het rietje. In dit filmpje kun je zien hoe twee Vlaamse dames dit uitleggen.

  10. En als laatste tip: beweeg! Dat klinkt misschien gek, maar als je beweegt, maakt je lichaam allemaal blije stofjes aan. Deze stofjes helpen je lichaam bij het herstel! Dus lekker de laarzen aan en door de herfstbladeren banjeren in het bos! Ennuh... doe voor de zekerheid wel even een warme sjaal om!

 

 Afbeelding: gezondheidsnet.nl